Administrarea de medicamente catre ochiul suferind este un procedeu dificil. Ochiul in sine este un organ adaptat respingerii oricarui tip de obiect strain, procesul lacrimatiei si muschii pleoapelor actionand in primul rand in aceasta directie. Astfel, majoritatea medicamentelor si a substantelor medicamentoase sunt eliminate de lacrimatie si de miscarile involuntare ale pleoapelor. Conform estimarilor oftalmologilor, doar 1 % din substantele medicamentoase administrate ochiului suferind ajung sa actioneze.
In consecinta, cercetarile oftalmologilor si inginerilor chimici americani au dezvoltat un nou procedeu pe cat de simplu, pe atat de complex si eficient.
Astfel, expertul in tehnologii medicale Mark Byrne, din cadrul Universitatii din Alabama a inventat o serie de lentile de contact adaptate administrarii de medicamente direct catre ochi. Noile lentile de contact sunt realizate dintr-un material special, cu grad ridicat de termoreglare care permite administrarea lenta a medicamentului in ochi.
Inventia lui Mark Byrne este deja un succes major conform studiului si examinarii oftalmologilor americani, si candideaza astfel la titlul de Inventia Anului in Statele Unite.
Sursa : New Scientist